PERS / PUBLICATIES
     
     
     
     
     
    GKV publiceert regelmatig over zijn vaarders in het Nieuwsblad van Geel. Vanaf het seizoen 2018-2019, zullen deze verslagen ook hier terug te vinden zijn.

20 oktober 2018: GKV viert olympisch zilver van Jules Vangeel!
Zaterdagavond 20 oktober was het feest in het clubhuis van GKV: Jules Vangeel kwam die avond terug uit Argentinië mét een zilveren medaille van de Youth Olympic Games in Buenos Aires en werd tot zijn grote verrassing opgewacht door een enthousiaste menigte. Het deed hem duidelijk veel plezier om na 3 weken Argentinië iedereen weer te zien. De zilveren medaille ging van hand tot hand en één voor één stelden de feestvierders vast dat deze medaille toch echt een prachtexemplaar is dat bovendien verrassend veel weegt.

Reeds jarenlang is Jules Belgisch Kampioen maar met deze zilveren medaille op sprint brak hij ook internationaal door tot de top. Hij zette deze uitzonderlijke prestatie neer op zaterdag 13 oktober. Met een schitterende tijd wist hij toen zich rechtstreeks te kwalificeren voor de kwartfinale. Top acht had hij in gedachten, top vijf hoopte hij, maar door ook prachtige prestaties in de kwartfinale en de halve finale, kwalificeerde hij zich voor de finale en wist hij de zilveren medaille te veroveren. Deze olympische medaille is een meer dan verdiende beloning voor Jules, die graag en veel traint, zijn doelen scherpt stelt en nooit opgeeft én ook een mooie beloning voor GKV, de club die hem inspireerde en begeleidde. Topsporter ben je immers nooit alleen.Op de foto van links naar rechts: Jules Vangeel (zilver), Adam Kiss (goud), Valentin Rossi (brons)
 
 
 

1-2 september 2018: Belgische Kampioenschappen Kortebaan kajak
Tijdens het weekend van 1 en 2 september sloten de Geelse kajakvaarders hun zomervakantie af met een heerlijk kajakweekend te Hazewinkel. Het deed hen zichtbaar plezier om weer wedstrijden te kunnen varen nadat de wedstrijden in augustus afgelast dienden te worden omwille van de blauwalg in het kanaal Bocholt – Herentals. Hoewel het vaarverbod op ons kanaal hun trainingen ernstig hinderde, was geen inspanning de vaarders en hun trainers te veel om toch te kunnen varen. Een mooie en vooral grote pluim voor de trainers! Ze zwierven uit naar Kasterlee, Neerpelt en Gent om toch te kunnen kajakken en al die trainingen resulteerden in prachtige resultaten.

De jongste, miniem Louis Vangeel behaalde met meer dan 10 seconden voorsprong goud op de 1.000 meter K1 en hij behaalde bovendien een gouden medaille op de jeugdspelen. De tweede jongste, eerstejaars kadet Stanislas Bastiaens, behaalde eveneens goud op de 1.000 meter K1 én wist een plaats te bemachtigen in de A-finale 500 meter K1.

Vooral tijdens de wedstrijden van de aspiranten waren de Geelse vaarders, te herkennen aan hun geel-groene kledij, goed vertegenwoordigd. Jules Vangeel werd opnieuw Belgisch kampioen op de 200 m K1, maar na een mindere start werd hij tweede op de 500 meter bij de junioren. Ferre Belmans wist na een spannende strijd op de 200 m K1 een bronzen medaille te bemachtigen. Een tweede titel bij de Geelse aspiranten was voor Rafaël Bastiaens en Jules op de 200 meter K2. In deze reeks behaalden Ferre en Lukas Van Gelder een knappe derde plaats. Een derde titel bij de Geelse aspiranten was voor Maarten Mostmans en Rafaël op de 1.000 meter K2. Tenslotte wisten de aspiranten Rafaël, Maarten, Jules en Ferre ook een gouden medaille te behalen in de K4 1.000 meter.

Bij de junioren bleek de tegenstand net iets te groot voor Lomme De Herdt en Adrian Klein, die net buiten de prijzen vielen op de K2 200 meter, maar wel een knappe vierde plaats behaalden. Ook senior Steven Dierckx had sterke tegenstanders, maar hij wist toch een mooie plaats in de A-finale te bemachtigen.

Tenslotte werd ook een zak edelmetaal binnengehaald door de dames veteranen. Op de 200 meter K1 ging de eerste plaats naar Sophie Hendrickx, de tweede naar Gudrun Koppen en de derde naar Chris Das. In deze reeks viel Sonja Van Gestel net buiten de prijzen, maar na een intensieve revalidatie na een zware val vorig jaar, verraste zij reeds velen met haar knappe prestaties. Samen met Sophie, Chris en Gudrun behaalde ze een gouden medaille op de 500 meter K4. Op de K2 200 én 500 meter verdeelden de Geelse veteranen de zilveren en bronzen medailles onder elkaar. Tenslotte vielen in de K1 500 meter Sophie en Gudrun in de prijzen en sleepten zij de eerste en de tweede plaats in de wacht. Een moeder-dochter moment op 1.000 meter K2 leverde Pauline Druyts en Sophie tenslotte een mooie 6de plaats op bij de senioren.

Met dit collectief knap resultaat overtroffen de Geelse vaarders de hoge verwachtingen. Met nog enkele mooie wedstrijden voor de boeg in België en Nederland, de Olympic Hopes in Polen en de Jeugdolympische Spelen in Argentinië - wedstrijden waaraan Jules deelneemt de volgende weken – is het enthousiasme onder de Geelse vaarders groot. Wij kijken nu al uit naar de volgende sportieve explosies van deze prachtige groep.

 
 
 
26 mei 2018: Kajak sprintwedstrijden en BK 100 meter in Geel
Zon, water, kajaks, enthousiaste atleten, ditto supporters en een combinatie van ontspanning en inspanning: dit alles maakte van de Nationale Kampioenschapsdag Kajak Sprint 100m op zaterdag 26 mei 2018 een prachtig evenement voor alle aanwezigen in Geel.

Onze GKV atleten, waarvan meerdere ook schitterden op de Internationale Kajak Regatta te Gent op 19 en 20 mei 2018, waren duidelijk allemaal goed in vorm tijdens de Geelse sprintwedstrijden… Onze vaarders behaalden die dag maar liefst 3 Belgisch kampioenschapsmedailles: Yani Seyen veroverde in de mini K1 pupillen een gouden plak en slaagde erin op haar eerste wedstrijd ineens Belgisch Kampioen te worden. Ook K1 miniem Louis Vangeel lukte het alle tegenstand te verslaan en voegde zo de titel van Belgisch Kampioen sprint toe aan zijn palmares naast deze van BK lange baan die hij eerder dit jaar veroverde. Kadet Stanislas Bastiaens voer in zijn wedstrijd naar een derde plaats, en werd zodoende beloond met brons eremetaal. Dit bronzen resultaat verkreeg nog wat extra glans vermits Stanislas de jongste deelnemer was in zijn categorie. Driewerf hoera dus aan al onze kampioenen – hoera hoera hoera- en een dikke proficiat gewenst voor hun knappe prestaties!

In de K4-mix 200m troffen we de allersnelste combinatie van Geelse vaarders aan: Jules Vangeel, Guido Bax, Adrian Klein en Lomme De Herdt behaalden in deze reeks een bronzen medaille. Prachtig om te zien hoe Guido, die amper 4 jaar geleden deze jongens leerde kajakken, nu samen met dit jong geweld over het water stoof.

Een extra applaus verdienen ook onze steeds aanwezige atlete Chris Das en alle Geelse vaarders die deze dag hun eerste wedstrijd beslechtten: pupillen Lars Soontjes en Jelle Claessens en miniemen Robbe Heylen en Jens Seyen. Ook Klaas Smets, Jasper Mostmans en Sen Van Meensel verdienen een extra pluim: zij bekampten recent minder frequent wedstrijden maar lagen nu toch maar mooi mee aan de start: er zijn alsmaar meer wedstrijdvaarders bij GKV die, met de zomermaanden voor de boeg, zich enthousiast voorbereiden op volgende treffens

Naast de officiële kampioenschapsmedailles 100m vielen er nog tal van andere prijzen in de schoot van onze Geelse vaarders die ook kampten in de 200m propagandawedstrijden: zo waren er gouden resultaten K1 voor pupillen Yani, Nore Heylen en aspirant Jules. Op het tweede schavot mocht junior Lomme plaatsnemen, die daarmee net 1 trapje beter deed dan zijn categoriegenoot Adrian en aspirant Lukas Van Gelder. In K2 viel een gulden plak te beurt aan miniemen Louis en zijn Kortrijkse compagnon Arne terwijl het aspiranten podium volledig g(G)eel kleurde: de boot Jules / Matthias Verstappen versloeg de combinatie Ferre Belmans / Lukas die op hun beurt weer net 1 plaats sneller waren dan het duo Maarten Mostmans / Rafaël Bastiaens. Tenslotte dienen we ook nog de juniorenboot Adrian / Lomme te feliciteren voor hun zilveren stek. Prachtig in deze K2-reeksen was vooral hoe Matthias na een langdurige kwetsuur aan zijn schouder voor het eerst sinds lange tijd terug een wedstrijd kon varen zonder pijn en – boem patat - samen met Jules een gouden medaille behaalde!

Wil je al dit talent van Geelse bodem zelf (nog) eens zien exploderen en zich meten met tal van andere vaarders, noteer dan maar vast vrijdagavond 17 tot en met zondagnamiddag 19 augustus in je agenda en kom onze vaarders aanmoedigen vanop het terras van GKV aan de Oude Kastelseweg langs het Kempisch Kanaal. Als je zin hebt om oudere vaarders hun BK in Hazewinkel te zien bekampen, dan hou je best een plaats vrij in je agenda voor 1 en 2 september 2018.
 
 
 
14-15 april 2018: Start nieuw kajakseizoen: Belgisch Kampioenschap Lange Baan
Tijdens het weekend van 14 – 15 april 2018 vond in Harelbeke het Belgisch Kampioenschap Lange Baan plaats op het kanaal Kortrijk – Bossuit. Onze Geelse kajakvaarders voeren tal van knappe wedstrijden, maar er was er maar één die Belgisch Kampioen werd: miniem Louis Vangeel (11 jaar) voer in de K1 2.000 meter 34 seconden voor de tweede over de finish en behaalde zo een glansrijke overwinning. Trainer Guy Bax fietste er naast en zag met een kamerbrede glimlach zijn miniem de zege met krachtige slagen tegemoet varen. Louis wist ook de gouden medaille voor de jeugdspelen te behalen nadat hij in alle onderdelen (lopen, lijnvaren, hindernisparcours per kajak) als eerste over de meet kwam. Nadat hem even verkeerdelijk de zilveren medaille voor de jeugdspelen werd uitgereikt, was trainster Sophie Hendrickx er als de kippen bij om deze vergissing recht te zetten. Een grote glimlach van Louis was haar deel.

Sophie Hendrickx en Chris Das sleepten zilveren medailles in de wacht, elk in hun eigen categorie én samen in de K2-reeks voor veteranen. Kortom, het waren onze jongste en de iets rijpere wedstrijdvaarders die begeerde kampioenschapsmedailles veroverden.

Grote afwezige bij de Geelse vaarders op het BK, was aspirant Jules Vangeel, die in Barcelona deelnam aan het ‘canoeing world qualification event’, waar alle Europese landen strijd leverden om 6 fel begeerde plaatsen voor de Jeugd Olympische spelen in Buenos Aires in oktober 2018. Speciaal voor deze kwalificatie leerde Jules op enkele maanden tijd eskimoteren en slalomvaren. Na een intensief trainingsschema zette hij zeer knappe prestaties neer, zowel in K1 als in slalom, maar hij kwam 0,2 seconden te kort zodat België zich niet kon kwalificeren. Een fractie van een seconde, maar een wereld van verschil voor Jules. Althans zo leek het, tot coach Bob Maesen hem een week later berichtte dat België zich na toepassing van de nodige quota’s dankzij de prestaties van Jules toch kon kwalificeren.

Wil je al dit talent van eigen bodem zelf eens zien exploderen en zich zien meten met tal van andere vaarders tijdens sprintwedstrijden K1, K2 en K4 en tijdens het Belgisch Kampioenschap Sprint? Noteer dan al maar zaterdag 26 mei 2018 in je agenda en kom onze vaarders aanmoedigen van op het terras van GKV aan de Oude Kastelseweg langs het Kempens Kanaal.